Blind Höna

Sedan 2001

Zen i avstavningsprogrammet

20 juni 2002 | Ingen har kommenterat än

Syrenerna har vissnat. För mig fungerar just utblommade syrener som en stark påminnelse om att inget är oändligt; att jag bara kommer att få se dem blomma ett ändligt antal gånger till – ett inte särskilt stort antal. (Men det är bara syrener som får mig att tänka så. Inte utblommade maskrosor, inte lupiner, inte ens rosor.)
Kanske var det i alla fall därför jag reagerade så starkt när ordet livslängd häromdagen i DN hade avstavats liv–slängd. Rimmar på bortslängd. Det gäller att se till att ens livs–längd inte känns liv–slängd.
Richard Saul Wurzman (som myntade begreppet informationsarkitekt) har skrivit boken Information Anxiety, som handlar om design för att underlätta lärande och förståelse. Lite oväntat låter han den sluta med ett kapitel som heter Design your life.
Den stora grejen är inte att designa en användbar webbplats, eller ett hus, eller en brödrost. Det stora designproblemet är att designa sitt liv.
Framför allt handlar det om att kunna göra sånt man är intreserad av, menar han. ”Intresse” har kommit att bli ett ord för hobbies och pyssel – inte för arbete. ”Vad jobbar du med? Vilka är dina intressen?” är ett typiskt frågepar som visar vilken konstig motsättning som uppstått.
Trevlig midsommar önskas alla På Kornet–läsare. Nu åker jag till Öland.

Kommentarer

Kommentera





Om Blind Höna

Bloggen Blind Höna startade 2001 på adressen kornet.nu/blindhona/. Nu har den flyttat hemifrån till en egen adress. Men det är samma blogg.

Min bok "Jävla skitsystem!" har en egen blogg på javlaskitsystem.se.

RSS-flöde

Sök

Admin